ÉS LEGAL TALLAR ELS SUBMINISTRAMENTS A UN ARRENDATARI QUE NO ABONA ELS REBUTS DEL LLOGUER?

27.09.2024

Davant l’incompliment de pagament dels rebuts de lloguer per part d’un arrendatari, algun arrendador pot haver considerat la possibilitat de donar de baixa els subministraments com a mesura de força per aconseguir cobrar el deute del llogater. No obstant això, convé saber que, amb la regulació normativa vigent, no és aconsellable tallar els subministraments a un arrendatari.

En el supòsit abans exposat, és a dir, en cas que el llogater no estigui pagant els rebuts i que l’arrendador decideixi donar de baixa o tallar els subministraments bàsics (aigua, gas o llum), això pot ser susceptible d’incórrer en un delicte penal de coaccions i l’arrendatari podria, fins i tot, denunciar a l’arrendador i exigir-li una compensació econòmica pels danys i perjudicis ocasionats.

El Codi Civil comú obliga l’arrendador a mantenir a l’arrendatari en el gaudi pacífic de l’arrendament durant el temps que duri el contracte, mentre un jutge no ordeni el desallotjament en el corresponent procediment de desnonament.

Tot i això, s’ha de tenir en compte que el que hem exposat fins ara no s’aplicaria en aquells supòsits en els quals contractualment s’hagi pactat que l’arrendatari sigui el titular del comptador, és a dir, en aquells supòsits en els quals s’hagi realitzat un canvi de nom del comptador a favor de l’arrendatari. En aquests casos, si l’arrendatari no paga, serà la mateixa companyia de subministraments la que es farà càrrec de tallar-los i, per tant, l’arrendatari no tindrà cap legitimació per demandar a l’arrendador.

En conseqüència, el més recomanable és que, a l’hora de concertar el contracte d’arrendament d’un habitatge, es pacti contractualment l’obligació de l’arrendatari d’efectuar el canvi de nom dels subministraments a favor seu, de manera que el titular dels comptadors sigui l’arrendatari.