EL 10 D’OCTUBRE DEL 2024 HA ENTRAT EN VIGOR LA DECLARACIÓ DE ZONES TENSIONADES I LA LIMITACIÓ DEL PREU DE LLOGUER D’HABITATGE HABITUAL PER A 131 MUNICIPIS MÉS

16.10.2024

Finalment, el dia 9 d’octubre del 2024 s’ha publicat al BOE la Resolució de la Secretaria d’Estat d’Habitatge i Agenda Urbana que publica la relació dels 131 nous municipis de Catalunya que han estat declarats zones de mercat tensionat, per un període de tres anys.

D’aquesta manera, el 90% del territori de Catalunya ja és zona de mercat residencial tensionat.

Com ja us vàrem avançar al nostre butlletí electrònic d’abril, al Bages i el seu entorn proper es troben inclosos, entre aquests 131 nous municipis, els següents: Artés, Calaf, Castellgalí, Gironella, Moià, Monistrol de Montserrat, Navàs, Prats de Lluçanès, Puig-reig, Sant Joan de Vilatorrada, Santpedor i Súria.

Municipis que s’afegeixen a Manresa i Sant Fruitós de Bages, declarats zones de mercat tensionat a la primera llista de 140 municipis.

Resumidament, aquesta declaració significa que en aquests 131 municipis:

     1. A partir del 10/10/2024 i mentre duri la declaració (3 anys prorrogables), els lloguers estaran regulats i subjectes a la contenció de preus.

     2. Als propietaris de 5 o més habitatges situats en zona tensionada, inclosa la residència habitual, se’ls hi aplicaran les normes específiques per als grans tenidors d’habitatges.

     3. Als habitatges que accedeixin per primera vegada al mercat de lloguer, o que no hagin estat llogats en els últims cinc anys, els hi serà aplicable l’índex de preus que limita l’import màxim i que publica el Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana. Per a la resta, quan el propietari no sigui titular de 5 o més habitatges en zona tensionada, el límit el constituirà la renda actualitzada del contracte anterior, si bé aquesta es podria incrementar en un 10% si es complís algun dels supòsits previstos a la Llei.

Els recomanem que abans d’arrendar, s’assessorin degudament amb els professionals de la Cambra, per tal de complir amb la legislació aplicable, així com per, eventualment, poder aplicar els incentius fiscals previstos a la Llei pel Dret a l’Habitatge.