La Cambra considera necessari alertar i advertir als propietaris i propietàries sobre el creixement d’apropiacions indegudes de fiances de contractes de lloguer, el que suposa un abús de confiança i una falsedat documental.
Aquesta és una qüestió recurrent sobretot quan el sector immobiliari es refreda, com és el moment actual i les operacions immobiliàries minven i els operadors veuen afectats els ingressos que esperaven aconseguir.
En diverses ocasions s’han personat a les nostres oficines propietaris afectats que havien confiat en intermediaris diversos la tramitació del contracte de lloguer i el dipòsit de la fiança, i que s’assabenten que els han enganyat i que l’intermediari s’ha apropiat dels diners i no ha dipositat la fiança a la Cambra.
En algunes ocasions s’ha falsificat el logotip i dades de la Cambra, per simular que s’ha dipositat la fiança. La Cambra té interposades diverses querelles per fets d’aquest tipus, per la falsificació de la imatge de la Cambra i els seus signes distintius (logo, nom, etc.).
S’ha de tenir present que si l’intermediari no fa el dipòsit de la fiança, es tracta d’una apropiació de diners del propietari. Es tracta d’un abús de la seva confiança i per tant la reclamació judicial l’ha de fer el mateix propietari (a la Cambra orientem i ajudem al propietari en aquestes gestions des del departament jurídic ), ja que ni l’Incasòl ni la Cambra no poden reclamar els diners.
Per aquest motiu, recomanem als propietaris i propietàries amb contractes de lloguer que tinguin dubtes sobre si s’ha fet o no la fiança que ens facin la consulta.
La consulta la poden fer presencialment a les nostres oficines portant el contracte de lloguer del qual es tracti; i, també per correu electrònic a l’adreça de correu-e cambra@cambrapropietatmanresa.cat, adjuntant una còpia del contracte d’arrendament en format pdf i identificant-se com a arrendador o arrendadora de la finca de la qual es tracti.