COMUNICAT DEL CONSELL DE CAMBRES DE LA PROPIETAT URBANA DE CATALUNYA DAVANT L’EMERGÈNCIA DEL COVID-19
23.03.2020Estem vivint moments d’una dificultat extrema, conseqüència de les múltiples afectacions econòmiques, laborals i socials del Covid-19 i la seva ràpida propagació.
Des de les Cambres de la Propietat Urbana s’estan atenent aquests dies múltiples consultes, tant de propietaris com de llogaters respecte a què atendre’s davant les dificultats per al pagament dels lloguers de locals afectats pel tancament del seu negoci, i també de persones que per les circumstàncies actuals han registrat una important retallada dels seus ingressos i preveuen que no podran afrontar el pagament del lloguer de l’habitatge on viuen.
El Consell de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya, atenent les circumstàncies totalment extraordinàries que estem vivint, recomanen als seus associats la màxima sensibilitat davant la situació, i que s’analitzi cada cas en particular per facilitar un acord entre propietari i llogater, per tal d’ajornar o reduir totalment o parcialment les rendes a les persones en situació de vulnerabilitat social i econòmica durant la situació d’alarma.
El Consell de Cambres de la Propietat de Catalunya considera que la moratòria en el pagament del lloguer en el parc públic d’habitatges de la Generalitat seria un bon exemple de les possibles solucions immediates per aquelles situacions de vulnerabilitat, conseqüència de la sobtada reducció d’ingressos. Mentre sigui vigent la situació d’estat d’alarma, aquestes rendes no s’abonarien i es prorratejarien durant dotze mesos en els successius rebuts mensuals, una vegada finalitzada aquesta situació d’excepcionalitat.
El decret de 18 de març de 2020, en el seu article 9, defineix la situació de vulnerabilitat econòmica aplicable a la moratòria de deute hipotecari per a l’adquisició d’habitatge habitual, definició que també pot ser útil per definir i atendre les situacions de vulnerabilitat dels arrendataris.
Les Cambres de la Propietat de Catalunya, una vegada més, volen posar de relleu que hauria de ser el sector públic, mitjançant la necessària aplicació de recursos pressupostaris, qui assumís aquesta càrrega econòmica que han de suportar els propietaris. En països de la UE, com Alemanya que ja compta amb un ampli sistema de suport per al pagament de lloguer a les famílies jubilades o en situació d’atur de llarga durada, estan ja ultimant propostes legislatives per a protegir les persones que no puguin pagar les rendes temporalment, a conseqüència del Covid-19.
Per últim, cal recordar que Espanya és un dels països de la UE amb una fiscalitat més alta sobre la construcció, transmissió, tinença i ús dels immobles i que des de la fiscalitat local es pot contribuir també amb mesures com la congelació de taxes, de l’IBI, en l’endarreriment de cobraments …. per a mitigar i superar la situació actual, i impulsar la recuperació.
Barcelona, 23 de març de 2020