LA CAMBRA CELEBRA L’ACTE CENTRAL DEL SEU CENTENARI

19.07.2022

La Cambra de la Propietat Urbana de Manresa i el Bages va celebrar el dilluns 4 de juliol al vespre l’acte central del seu centenari amb la presència de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró; l’alcalde de Manresa, Marc Aloy i altres autoritats.

La benvinguda i el parlament inicial van anar a càrrec de Pere Ribera, president de la Cambra, que va recordar el paper d’aquestes organitzacions al llarg del anys i com han evolucionat d’acord amb cada període històric. Va posar especial èmfasi en la necessitat que puguin conviure dos drets bàsics: a la propietat privada i a disposar d’un habitatge digne. Per això, va destacar la importància d’incrementar el pressupost de les administracions públiques en habitatge social, actualment molt per sota d’altres països europeus. Una major oferta d’habitatge públic permetria reduir un dels principals problemes socials que afecten el conjunt de l’estat i, especialment, a molts municipis de Catalunya.

Tant l’alcalde de Manresa, com la consellera de Justícia, van elogiar el paper que assumeixen les cambres de la propietat, en la seva condició d’entitats que tenen una funció social i d’interlocució que va més enllà de la prestació de serveis. Lourdes Ciuró va explicar que el departament de Justícia treballarà amb tots els agents socials per garantir que la nova llei del contracte d’arrendament de bens que es vol aprovar al Parlament de Catalunya vetlli pels drets dels petits propietaris.

En el decurs de la celebració, Marc Torras, director de l’Arxiu Comarcal del Bages i autor del llibre commemoratiu dels 100 anys de la Cambra de la Propietat, va fer una repassada a l’evolució que ha tingut la ciutat en aquests darrers cent anys, des de diferents vessants, però sempre fent referència al paper que hi ha tingut la propietat d’immobles urbans. L’exposició àgil i amena va permetre a l’àmplia assistència copsar els canvis substancials que ha viscut la ciutat.

En la part de cloenda de l’acte, l’alcalde Marc Aloy, va lliurar al president de la Cambra, Pere Ribera, una rèplica de l’escultura de Ramon Oms, Acollida, que s’ha convertit en un dels símbols de Manresa, especialment aquest any 2022, que se celebren els 500 anys de l’estada de Sant Ignasi a Manresa.