L’ESCASSETAT D’HABITATGE NOU REVIU LA VENDA SOBRE PLÀNOL

03.03.2020

A falta de les dades de tancament d’any, tot sembla indicar que el 2019 s’hauran iniciat prop de 105.000 cases, molt lluny de les 150.000 que els promotors estimaven com a xifra de “velocitat de creuer” i a certa distància també de les previsions fetes per Servihabitat a finals d’any, que preveia arribar a les 125.000. El nombre de projectes es quedaria així molt a prop dels registrats el 2018 (100.733), el que suposaria un augment anual inferior al 5%, enfront dels forts repunts propers al 25% entre 2016 i 2018, si bé és cert que en aquests casos es partia de xifres absolutes més baixes. Observem, doncs, que l’edificació d’habitatges perd impuls.

L’escassetat de pisos construïts a la venda provoca que qui busca un pis nou, en les zones on hi ha demanda, hagi d’optar per comprar-lo sobre plànol. I això sol comportar una dosi considerable d’incertesa, ja que porta mals records donats els abusos comesos durant el boom immobiliari i davant la qual convé no baixar la guàrdia per molt agressiva que sigui l’estratègia de venda dels comercials de l’empresa promotora.

En primer lloc, s’ha de tenir clar que la compra sobre plànol no és una promesa, ni un compromís, és una compra d’una cosa futura; per això, cal ser tan exigent o més que si es compra un habitatge de segona mà.

Què hem de tenir en compte abans de firmar el contracte?

 

INFORMA’T SOBRE LA PROMOTORA

Hem de consultar dades com la trajectòria de l’empresa, la solvència, la situació econòmica, etcètera. Convé assegurar-se que està acreditada la propietat del solar on es construirà. Així com que els tràmits, permisos i llicències estiguin en ordre abans de començar a edificar. Aquesta informació es pot sol·licitar al Registre de la Propietat o a l’Ajuntament corresponent. Sense llicència d’obres no poden vendre res.

 

REVISA EL CONTRACTE

El document que es firma és un contracte de compravenda real. Abans de signar, cal revisar exhaustivament el contracte. Encara que per a evitar situacions d’especulació, com les viscudes durant el “boom” immobiliari, els promotors estan proposant solucions, mai està de més comprovar que no existeixen clàusules abusives. Recaptar i conservar documentació i fullets publicitaris pot servir en un futur com a prova en cas d’un conflicte judicial.

Convé també demanar una memòria de qualitats. Això és, una relació detallada dels materials de construcció, zones comunes, superfícies, qualitats dels acabats, etcètera. Ja que pot evitar molts problemes a posteriori.

A més, s’han de reclamar els plànols de l’edifici per a conèixer tota la informació necessària com les superfícies de les habitacions, l’orientació de l’habitatge, la disposició de les finestres. I en definitiva, tots els equipaments disponibles.

 

ATENCIÓ ALS IMPORTS, TERMINIS I PAGAMENTS

Al contracte és obligatori fixar el preu final amb l’IVA desglossat (des del 2013 en comprar una casa nova cal pagar un 10% d’IVA), així com que s’hi reflecteixin les quantitats entregades a compte. El venedor està obligat a tenir un compte exclusiu per a cada promoció, en què s’ingressen les quantitats en el procés de construcció.

No s’ha de comprar mai si la venedora no assegura aquestes quantitats, la qual cosa es fa a través d’un aval o d’una assegurança que garanteixi la devolució de les quantitats lliurades si l’habitatge no arriba a construir-se o sofreix retards.

És important també aclarir des de l’inici les formes i terminis dels pagaments. De quant seran les quotes, les dates límit i què ocorre si es decideix no comprar la casa al final. O què succeeix si es retarda el lliurament de l’habitatge.

 

POSSIBILITAT D’ADAPTAR EL TEU HABITATGE

Una dels avantatges de comprar sobre plànol és que l’habitatge encara no està construït i es poden realitzar modificacions, com per exemple unir habitacions. El més adequat és consultar-ho amb el promotor per a adaptar l’habitatge a les necessitats de cadascun.

Informar-se sobre la qualificació d’eficiència energètica de l’edifici és un altre aspecte a considerar. Ja que influirà de manera directa en les factures i, per tant, en l’estalvi d’energia de la llar.

Finalment, abans de signar les escriptures cal assegurar-se que l’habitatge està en condicions òptimes. Fins i tot es pot comprovar amb la companyia d’un arquitecte o un arquitecte tècnic. El comprador disposa de 72 hores (prèvies a la signatura) per a revisar l’esborrany de l’escriptura i resoldre aquells punts que puguin resultar problemàtics.