PRIMERES SANCIONS PER NO MOSTRAR L'ETIQUETA DE QUALIFICACIÓ ENERGÈTICA

09.06.2016

 

Els edificis suposen aproximadament un 25% del consum energètic de Catalunya.

L’Agència Catalana de Consum ha obert els primers expedients sancionadors a 42 immobiliàries per no mostrar l’etiqueta energètica d’un habitatge als anuncis de venda i lloguer. Aquesta etiqueta ha de ser visible en tota oferta, promoció o publicitat dirigida a la venda o l’arrendament d’un edifici o un habitatge. Això inclou els anuncis d’Internet i als aparadors de les oficines de les agències immobiliàries, obligació establerta segons reial decret 235/2013 del 5 d’abril. Només aquells cartells d’”Es ven o “Es lloga” que es pengen a les façanes i que solen incloure un número de telèfon es lliuren d’aquest requisit.

No exposar l’etiqueta energètica vulnera la llei i el dret dels consumidors, ja que impedeix comparar l’eficiència de diferents edificis a l’hora de triar un habitatge. Els edificis suposen aproximadament un 25% del consum energètic de Catalunya, motiu pel qual augmentar l’eficiència en aquest sector és imprescindible per avançar cap a un model energètic més racional i sostenible.

L’etiqueta energètica va des de la A fins a la G, en la qual A correspon al millor resultat i G, al pitjor. Al costat hi ha dues columnes en les quals s’informa del consum d’energia (KWh/m2 any) i les emissions (Kg CO2/m2 any). L’Institut Català de l’Energia ha emès 483.586 certificats per a edificis i habitatges existents des que el reial decret va entrar en vigor al juny del 2013.

Les inspeccions de l’Agència Catalana de Consum van constatar que aquestes agències immobiliàries anunciaven habitatges sense publicar l’etiqueta d’eficiència energètica. No es tracta de tenir-la o no, sinó que sigui a la vista del llogater o comprador interessat sense necessitat de demanar-la.

Segons informació facilitada per una de les immobiliàries sancionades, se’ls ha imposat una multa de per cada anunci sense etiqueta energètica, aixó com també s’ha multat a cada propietari de l’habitatge o producte immobiliari anunciat sense etiqueta.

Tramitar la certificació energètica no és complex i té un cost reduït, però, en tot cas, és obligatòria la seva obtenció i cal tenir present que hi ha moltes immobiliàries, també a Manresa i a la nostra comarca que s’exposen a quantioses multes, com també s’hi exposen els propietaris, per posar en venda o lloguer el pis, local, despatx, nau, etc., sense haver obtingut la certificació.

Cal, per tant, fugir de les immobiliàries que menystenen el tema, que afavoreixen l’incompliment de la llei o que diuen al propietari que no té importància, perquè la té.